top of page

?מהי ערמונית מוגדלת (פרוסטטה) וכיצד תנצחו אותה

לאורך שנים חשבנו שגיל המעבר היא בעיה נשית קלאסית. גיל המעבר הוא הגיל בו חווה הגוף ירידה ברמת ההורמון הנשי אסטרוגן וכתוצאה מכך מופיעות תופעות גופניות שונות ובראשן הפסקת המחזור החודשי. היום אנו כבר יודעים שגיל המעבר קיים גם אצל גברים, הוא מופיע בסביבות אותו הגיל, 50, ומתאפיין בירידה ברמת ההורמון הגברי טסטוסטרון. גיל המעבר הגברי מביא איתו שורה של תופעות גופניות שמשפיעות על מצב הרוח, התפקוד היומיומי והמצב הגופני הכללי.

בניגוד להופעת גיל המעבר אצל נשים, המלווה בתופעה ביולוגית מובהקת של הפסקת המחזור החודשי, אצל גברים מתפתחות תופעות גיל המעבר בצורה נסתרת והדרגתית, על כן גברים רבים כלל אינם מודעים לקיומה של התופעה ומתייחסים לשינויים בגופם כאל חלק מהתבגרותם.


גיל המעבר אצל גברים מופיע כאמור בסביבות גיל 50 והוא יכול לבוא לידי ביטוי בצורות שונות ובמינונים שונים אצל גברים שונים.


בין היתר עשויות להופיע התופעות הבאות:

  • חולשה ועייפות

  • נדודי שינה וקשיי הירדמות

  • ירידה באנרגיה הפנימית, בחיוניות ובחשק המיני

  • ירידה במסת השריר

  • נשירה מדורגת של שיער הרגליים

  • ירידה במצב הרוח

  • כמו כן, לעיתים יכולים התסמינים להגיע עד לכדי דיכאון, הופעת גלי חום וזיעה

ערמונית מוגדלת בגיל המעבר הגברי

בעיה שעשויה להופיע בגיל המעבר אצל גברים החל מגיל 45-50, היא בעיית גידול שפיר של בלוטת הערמונית, או בשמה המקצועי פרוסטטה. בלוטת הערמונית היא אחת משלוש בלוטות המין בגופו של הגבר. הבלוטה הקטנה, שממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, לוקחת חלק מרכזי בתהליך ייצור הזרע הגברי ומכאן חשיבותה.


החל בגיל ההתבגרות ועד גיל 20, גדלה בלוטת הערמונית בקצב מהיר לאור העלייה המואצת ברמת הטסטוסטרון בגוף הגבר. בגילאי 20-40 ממשיכה הערמונית לגדול בקצב איטי ומרוסן. גדילת הבלוטה בגילאים אלה היא טבעית ופרופורציונלית, ולרוב אינה יוצרת הפרעה תפקודית או בריאותית כלשהי. החל מגיל 50 חווים כמחצית מהגברים מצב של הגדלה שפירה של הערמונית, מצב שבא לידי ביטוי בהמשך גדילת הערמונית בצורה לא פרופורציונלית למרחב בו היא ממוקמת. שיעור זה עולה לכ-80% בקרב גברים בגיל 80.

?מדוע גדלה בלוטת הערמונית וכיצד ניתן לאבחן גידול שכזה

כיום קיימות השערות שגדילה שפירה של הערמונית נובעת משינויים באיזון ההורמונלי אצל הגבר, השערה זו יכולה לעלות בקנה אחד עם הופעת התופעה בגיל המעבר, אך נכון לעכשיו הדבר היחיד שניתן לומר בבטחה הוא שהגורם להגדלת הערמונית הוא גיל הגבר. ככל שהגבר מתבגר, החל מגיל 50 ואילך כך עולה ההסתברות להתפתחות הבעיה. ככלל, הגדלה שפירה של הערמונית בשלביה הראשונים אינה מובילה בהכרח להפרעות תפקוד ובעיות בריאות.


גדילה של בלוטת הערמונית יכולה לגרום ללחץ וחסימה חלקית של זרימת השתן, מצב המתבטא בהיסוס או מאמץ במתן שתן, זרם שתן חלש או מקוטע, מתן שתן בתכיפות גבוהה ולעיתים גם פגיעה בשליטה במתן השתן. כמו כן, עשויים להופיע תסמינים להפרעות בתפקוד המיני.

?כיצד מאבחנים ומטפלים בערמונית מוגדלת

אבחון ערמונית מוגדלת מבוצע על ידי אורולוג מומחה וכולל סדרה של בדיקות דם, בדיקות שתן ובדיקת סונר של דרכי השתן. בתהליך האבחון מתבצעת הערכה של גודל הערמונית ומידת ההפרעה שהיא מייצרת, ובהתאם לכך נקבעת תכנית טיפול הכוללת מעקב, טיפול תרופתי ובמקרים מסויימים גם ניתוח או אידוי משולב לערמונית.

bottom of page